понеделник, 11 февруари 2013 г.

SEER и SCOP и Новата Директива за Екодизайн
Нововъведенията на ЕС от 2013г.
ErP директивата (Energy related Products) третира новия еко дизайн на продукти, свързани с електропотреблението. Тя ще промени нашето ежедневие и начина, по който третираме енергопотреблението в Европейския Съюз. В различни области продуктите се класифицират и прекласифицират в нови класове на енергийна ефективност. Подлежащи на класификация, оценка и регулация ще бъдат дори компютрите, прахосмукачките, и бойлерите. А от 01.01.2013 към тази директива се прибави и още една наредба за нова продуктова категория - тази за климатични системи с мощност до 12kW.
Климатичната технология се е превърнала в част от нашето ежедневие. През лятото почти никой не е склонен да се лиши от климатичната система в колата си, а все повече собственици на имоти се наслаждават на преимуществата на високо качествени климатици в домовете си.
Ако новите по-високи изисквания за енергийна ефективност не бъдат покрити от даден продукт, то влиза в сила забрана за неговия внос в ЕС. Такива електроуреди няма да подлежат на СЕ маркировка. Обратно - продукти с особено високо ниво на енергийна ефективност могат да бъдат маркирани с Европейски еко-етикет.

В бъдеще ще важат нови класове за енергийна ефективност. Към най-високия клас до момента - А скалата се разширява до три нови А+, А++, А+++. Въвежда се нов тип измерване на коефициентите EER и COP. Досега тези величини  бяха определяни на база една единствена точка на работа. Новите коефициенти SEER и SCOP представлява прецизно сезонно преизчисление, като се вземат под внимание няколко точки за измерване при различни външни температури и различна зададена тежест на всяка от тези точки, в зависимост от степента на натовареност на климатика.
Новият енергиен етикет на всички инверторни климатици ще дава информация на потребителите за:
SEER - Стойността на сезонната ефективност в режим охлаждане
SCOP - Сезонна ефективност в режим отопление
Клас Енергийна Ефективност - от А+++ до D
Номинални мощности при отопление и охлаждане
Годишна консумация на енергия
Шумови и звукови нива
Климатични зони . Тук Европа е разделена на три зони за по-прецизно измерване на натовареността на работа в режим отопление - топла, умерена и студена.  Новия енергиен етикет ще ви даде информация за мощност, консумация и SCOP и за трите различни зони. В режим охлаждане зоната е една като изчислението на SEER се базира на данните от Страстбург.
Цел номер едно и призив към всички е активното участие в планирането на бъдещето, като избираме и използваме енергоефективни климатични системи, щадящи околната среда.

0 коментара:

Публикуване на коментар